Açýklama:
Fosil yakýt kullanýmý, sanayileþme, hýzlý nüfus artýþý, enerji üretimi, ormansýzlaþma ve insan etkinlikleri sonucunda atmosfere salýnan gazlarýn sera etkisi yaratmasýyla; dünya yüzeyinde sýcaklýðýn artmasý küresel ýsýnmaya sebep olmuþtur. Ýklim deðiþimine baðlý olarak kimi ülkelerde kasýrga, sel, taþkýn gibi ani meteorolojik deðiþimlere baðlý doðal afetlerin sayýsýnda artýþ yaþanýrken, kimi ülkelerde ise kuraklýk ve çölleþmenin olumsuz etkisini her geçen gün daha artarak hissedilmektedir. Küresel ýsýnmaya baðlý olarak iklim deðiþikliðinin etkilerinin tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de etkisini göstermesi kaçýnýlmazdýr. Son yýllarda, özellikle, ani meteorolojik deðiþikliklere baðlý olarak geliþen ve yerleþim birimlerini tehdit eden, can ve mal kaybýna yol açan afetlerin sayýsýnda bir artýþ söz konusudur. Ayrýca; ülkemizde de çoðalan nüfus, çarpýk þehirleþme ve kýrsal kesimdeki bilinçsiz yerleþim bu artýþý olumsuz yönde tetiklemektedir.
Ülkemizde Ýklim deðiþimine baðlý olarak geliþen ve geliþecek doðal afetlerin etkilerini azaltmak ve önlemek amacýyla iklim deðiþimi adaptasyon çalýþmalarýna önem verilmelidir. Bu kapsamda yurt dýþýnda özellikle Avrupa Birliði üyesi ülkelerdeki adaptasyon çalýþmalarýnýn yakýndan takip edilmesinde ve bu çalýþmalarýn benzerlerinin ülkemizde de yürütülmesinde fayda vardýr. Çalýþmada Avrupa Birliði üyesi ülkelerin incelenmesinin nedeni; Türkiye’nin AB aday ülke olmasý ve bu ülkelerin çoðuyla ayný iklim kuþaðýnda yer almamýz dolayýsýyla küresel ýsýnmadan benzer þekilde etkileneceðimiz gerçeðidir.
Bu çalýþma ile iklim deðiþikliðinden etkilenecek Avrupa ülkelerinin uyum çalýþmalarý incelenmiþ, özellikle iklim nedenli afetlerin sayýsý ve sýklýðýnda meydana geleceði düþünülen artýþlarýn etkilerini azaltmada ele alýnan afet yönetimine iliþkin önlemler ve ülkemiz için de yapýlmasý gerekenler vurgulanmýþtýr.